Βία: Γυναίκες σε απόγνωση

Συνεχίζεις να είσαι με τον σύντροφό σου αλλά…

 • Η σχέση σας απέχει πολύ από αυτό που είχες γνωρίσει και από αυτό που είχες φανταστεί
 • Η καθημερινότητά σου γίνεται απειλητική
 • Παρά τις υποσχέσεις του, οι στιγμές συμφιλίωσης εναλλάσσονται με περιόδους βίας
 • Η αξιοπρέπειά σου νιώθεις ότι εκμηδενίζεται
 • Η βία, με όλες της τις μορφές, έχει γίνει “ο σύντροφός σου”

Εάν δεν ξέρεις πια τι να κάνεις

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σου προσφέρουν βοήθεια?

Ποιοι είναι οι πιθανοί συνομιλητές σου:

 • Ο/Η γιατρός σου
 • Ο/Η δικηγόρος σου
 • Η αστυνομία
 • Οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου σου
 • Οι ακόλουθοι φορείς και τηλεφωνικές γραμμές:

Τηλεφωνικές γραμμές:

Γραμμή SOS ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ κατά της οικογενειακής βίας του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης (πανελλαδικής εμβέλειας), χωρίς χρέωση: 800 11 88881, για κλήσεις από κινητό 210 7786800, 9 π.μ. – 3 μ.μ., όλες τις ημέρες της εβδομάδας: νομική και ψυχολογική στήριξη από δίκτυο εθελοντών/τριών νομικών και ψυχολόγων

Τηλεφωνική Γραμμή Άμμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, 210 197, Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλες της ημέρες της εβδομάδας.

Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (Κ.Κ.Υ.Γ.), Καμβουνίων 8, 2310 272725, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ. – 2 μ.μ. .

Φορείς φιλοξενίας και στήριξης

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Εθνικής Αντιστάσεως και Θησέως, Τέρμα Φοίνικα, 2310 471101, Δευτέρα έως Παρασκευή: 7:30 π.μ. – 3 μ.μ. και Καπάτου 4, Περιοχή Αξιού, 2310 550906, Δευτέρα και Τετάρτη: 7:30 π.μ. – 8 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 7:30 π.μ. – 3 μ.μ., ψυχοκοινωνική στήριξη, φιλοξενία (έως τρεις μήνες).

Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καραολή και Δημητρίου 16, 2310 555074, Δευτέρα έως Παρασκευή: 7:30 π.μ. – 3 μ.μ., ψυχοκοινωνική στήριξη, σίτιση, φιλοξενία (έως τρεις μήνες).

Στέγη γυναικών (και μητέρων) του Τάγματος της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, 2310 521755 καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες: 7 π.μ. – 12 μ.μ. και 4 μ.μ. – 7:30 μ.μ., (Τετάρτη μόνο για επείγουσες περιπτώσεις), φιλοξενία, σίτιση, ένδυση, πληροφόρηση.

Εξειδικευμένοι φορείς στήριξης

ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Πτολεμαίων 35, Θεσσαλονίκη, 22310 526150, Δευτέρα – Παρασκευή, 9 π.μ. – 6 μ.μ. . Παρέχει νομική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική στα εργασιακά, καθώς και δυνατότητα άμεσης προσωρινής φιλοξενίας, ιδίως σε ανήλικες αλλά και σε ενήλικες γυναίκες. Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ (ΚΥΝ), Ζαλίκη 2, Θεσσαλονίκη, 2310 228850, Δευτέρα- Παρασκευή, 9 π.μ. – 6 μ.μ., παρέχει υποστήριξη κυρίως σε άτομα εφηβικής ηλικίας.

ΕΡΓΑΝΗ, Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών, Καραβαγγέλη 1, Συκιές, 2310 621166 & 2310 630323 Δευτέρα -Παρασκευή 9 π.μ. – 8 μ.μ., παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και συμβουλευτική και προώθηση σε κατάρτιση, απασχόλιση και επιχειρηματικότητα.

Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (Κ.Κ.Υ.Γ.), Εταιρία για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (Ε.Κ.Α.Ψ.Υ.) – Καμβουνίων 8, Θεσσαλονίκη, 2310 276782, Δευτέρα – Παρασκευή 10 π.μ. – 10 μ.μ. -ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαιδευτιά προγράμματα και εργαστήρια, διασύνδεση.

ΧΕΝ Κοινωνική Υπηρεσία, Μητροπόλεως 18, 2ος όροφος, 2310 279792, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9 π.μ. -3 μ.μ., Τετάρτη: 12 μ.μ. – 6 μ.μ. ή 1:30 μ.μ. – 7:30 μ.μ., νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση, αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου.

PRAKSIS, (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγίου Δημητρίου, Θεσσαλονίκη, 2310 556145 και 2310 547751 Δευτέρα – Παρασκευή, 9 π.μ. – 5 μ.μ.. Πολυιατρεία με οργανωμένο γενικό ιατρείο, γυναικολογικό ιατρείο, οδοντιατρείο και φαρμακείο με όλο τον απαραίτητο ιατρικό και τον βασικό φαρμακευτικό εξοπλισμό για παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης. Λειτουργεί Κοινωνική Υπηρεσία και Κέντρο Νομικής Αρωγής.

Τι μπορείς να κάνεις μετά από ένα περιστατικό βίας

ΑΝ ΕΧΕΙς ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ Ή ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ/ΣΥΝΤΡΟΦΟ

 • Πήγαινε χωρίς καθυστέρηση στο νοσοκομείο. Να ζητήσεις οπωσδήποτε την καταγραφή του περιστατικού στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου ως κακοποίηση. Πάρε αντίγραφο.
 • Φρόντισε να βγάλεις φωτογραφίες. Αποτελούν αποδεικτικό υλικό.
 • Να υποβάλεις μήνυση κατά του δράστη σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα και να ζητήσεις την καταγραφή του περιστατικού κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος. Πάρε αντίγραφο.
 • Αν οι αστυνομικοί δεν δείχνουν πρόθυμοι, θύμισέ τους ότι σύμφωνα με το νέο νόμο υποχρεούνται να το κάνουν.
 • Επικοινώνησε με κάποιο δικηγόρο ή με μία τηλεφωνική γραμμή S.O.S.
 • Να ζητήσεις από τον εισαγγελέα να δώσει εντολή στον αρμόδιο ιατροδικαστή για να υποβληθείς σε ιατροδικαστική εξέταση. Πάρε το αντίγραφο της ιατροικαστικής εξέτασης.
 • Εάν δεν επιθυμείς να επιστρέψεις στη συζυγική στέγη, μπορείς να μετακομίσεις προσωρινά με τα ανήλικα παιδιά σου. Όμως φρόντισε να έχεις ζητήσει προηγουμένως την καταγραφή του γεγονότος της κακοποίηςσης στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας ή να στείλεις μία εξώδικο δήλωση που να ανακοινώνει στο σύζυγο τη μετοίκιση τη δική σου ή/και των παιδιών σου, για να μη θεωρηθεί η κίνησή σου εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης.
 • Να θυμάσαι ότι η καταγραφή του περιστατικού αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο κατά του βίαιου συντρόφου και είναι πολύτιμη σε διαδικασία διαζυγίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

Στην περίπτωση που υφίστασαι κακοποίηση υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις εσένα και τα παιδιά σου

 • Προσπάθησε να εξασφαλίσεις από πριν υποστηρικτικό περιβάλλον, δηλαδή φίλες και φίλους, συγγενείς, γείτονες, που θα είναι πρόθυμοι/εςνα σε βοηθήσουν παρέχοντάς σου στέγη, τροφή, χρήματα, συνοδεία σε υπηρεσίες κλπ
 • Να έχεις σκεφτεί πού θα πας αν χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι π.χ. σε κάποια φίλη ή σε ξενοδοχείο ή σε καταφύγειο γυναικών
 • Να αποταμιεύεις χρήματα
 • Να έχεις έτοιμη μια τσάντα με τα απαραίτητα για σένα και τα παιδιά σου έγγραφα, όπως: ατυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας, βιβλιάριο καταθέσεων, φωτοτυπία φορολογικής δήλωσης, πιστοποιητικά των παιδιών κλπ
 • Αν είναι δυνατόν να έχεις συνεννοηθεί από πριν με μια γειτόνισσα ώστε να καλέσει την αστυνομία μόλις ακούσει φωνές.

Αν απευθυνθεί σε σένα μια κακοποιημένη γυναίκα για βοήθεια

 • Προσπάθησε να την ηρεμήσεις
 • Μην την πιέζεις να πάρει αποφάσεις που δεν είναι ακόμη έτοιμη να πάρει
 • Μην τηυν κρίνεις ή την κατακρίνεις για τη στάση που κρατάει απέναντι στο δράστη της κακοποίησης
 • Προσπάθησε να σταθείς δίπλα της για να μπορέσει να απευθυνθεί σε σένα όταν το χρειάζεται
 • Ενημέρωσέ την για τα δικαιώματά της, για το τι μπορεί να κάνει και για τους φορείς υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών
 • Σε περίπτωση που διστάζεις ή δεν ξέρεις πώς να τη βοηθήσεις, επικοινώνησε εσύ με τις γραμμές S.O.S.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ σε υπερασπίζεται…

Τον Οκτώβριο του 2006 ψηφίστηκε ο νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τέθηκε σε ισχύ στις 25 Νοεμβρίου 2007.

Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου:

 1. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί αξιόποινη πράξη και η άσκηση βίας μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται. οι προστατευτικές διατάξεις του νόξμου εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις σταθερής συμβίωσης χωρίς γάμο, όπως επίσης και στους τέως συζύγους.
 2. Ενδοοικογενειακή βία υπάρχει όταν ένα μέλος της οικογένειας προξενεί/ασκεί σε άλλο μέλος:

  α) εντελώς ελαφρά σωματική κάκωση

  β) επικίνδυνη σωματική βλάβη

  γ) βαριά σωματική ή διανοητική βλάβη

  δ) απειλές που προκαλούν τρόμο ή ανησυχία ή απομόνωση του θύματος ή προσβολή αξιοπρέπειας

 3. Τιμωρείται πλέον ο βιασμός μέσα στο γάμο ( ο εξαναγκασμός της συζύγου σε ερωτική πράξη)
 4. Η ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας ασκείται αυταπαγγέλτως, δηλαδή υποχρεωτικά. Υποχρεωτική είναι επίσης η καταγραφή του περιστατικού από την αστυνομία, ενώ οποιαδήποτε πρωτοβουλία νουθέτησης αντί καταγραφής, τιμωρείται.
 5. Η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί αιτία διαζυγίου με ευθύνη του δράστη.
 6. Σε βάρος του δράστη εφαρμόζεται η αυτόφορη διαδικασία, εφόσον δεν ευδοκιμήσει η ποινική διαμεσολάβηση. Ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης προβλέπεται για τα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας και γίνεται ενώπιον του Εισαγγελέα και εφόσον το επιθυμούν θύμα και θύτης. Στόχος είναι η αποκατάσταση της αρμονικής συμβίωσης των συζύγων ή των συντρόφων. Η διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης  ξεκινά μόνο μετά από ανεπιφύλακτη δήλωση του δράστη ότι:

  α) δε θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας

  β) θα παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα σε δημόσιο φορέα

  γ) θα άρει ή θα αποκαταστήσει τις συνέπειες των πράξεών του και θα καταβάλλει χρηματική ικανοποίηση στο θύμα.

 7. Το θύμα μπορεί να συμφωνήσει στην έναρξη της ποινικής διαμεσολάβησης, χωρίς να χάνει το δικαίωμα άσκησης αγωγής διαζυγίου.

 

Βία κατά των γυναικών

Είναι κάθε πράξη ή απειλή πράξης βίας που συνδέεται με το φύλο και οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει σε σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές βλάβες ή σε ταλαιπωρία της γυναίκας. Θύματα βίας γίνονται γυναίκες διαφόρων ηλικιών, φλών, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Η ανοχή στην άσκηση βίας ή την απειλή βίας πλήττει το βιοτικό επίπεδο, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.

[4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Γυναίκα, Πεκίνο, 1995]

.

Άρσις

www.arsis.gr

Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών Βορρείου Ελλάδας

Κέντρο Εργάνη

www.ergani.gr

Praksis

www.praksis.gr

Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στην Κακοποίηση

 

Το κείμενο αυτό είναι αντιγραφή από έντυπο με την παρακάτω σημείωση:

“Το έντυπο αυτό είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας μεμονωμένων γυναικών, γυναικείων συλλογικοτήτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συναντηθήκαμε την άνοιξη του 2006 με σκοπό να συντονίσουμε και αενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, αυτόυ του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που περιορίζει την ελευθερία και συχνά απειλεί την ίδια τη ζωή των γυναικών και σταθμίζει το επίπεδο της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Η πρωτοβουλία μας είναι ανοικτή. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας. Αν θέλετε να συνδράμετε στον αγώνα μας, επικοινωνείστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση

protovoulia_enantion_kakopoiisis@yahoo.gr

.

About these ads

25 Σχόλια to “Βία: Γυναίκες σε απόγνωση”

 1. exo ipovali etisi diazigiou edo kai ena xrono exo figi apo to spiti mou kai ta paidia mou 15 ,20, 23 o suzigos me apili kai simera akoma kratodas ke to vivliario asthenias mou xoris na to exi theorisi apo to 2008 ke agorazo ta farmaka mou pou aforoun psihologika provlimata kai episis prepi na nosilefto se nosokomio stis 21 flevari exo to dikastirio ke distihos martiras den erhete kanis giati fovate ton sizigo (astinomikos) ke tha anagasto gia mia akoma fora na iposto tin psihologiki via tou afti tin stigmi zo se ena domatio me toualeta plironodas 195 euro ke kanodas diafores doulies to mono pou zito einai mia kopela na me voithisi san sidrofia sto dikastirio giati fovame ke den xero pos tha adimetopiso afton ton athropo …sas efharisto kalli.

 2. Καλησπέρα Κάλι

  Σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκεσαι?

 3. se periptwsi pou to zeugari den einai pantremeno isxuoun panta oi idioi nomoi?eyxaristw.danai

 4. Κατερίνα Says:

  Ωραίες συμβουλές. Ειδικά οι πρακτικές που περιγράφουν τί να κάνουμε εκ των προτέρων. ΟΜΩΣ τί γίνεται σε περίπτωση ψυχολογικής βίας; Σε περίπτωση συνεχών απειλών, ύβρεων, ξεφτιλισμού, κτλ;;; Καμιά συμβουλή;;

  • πεγκυ ηλιοπουλου Says:

   τι κανεισς οταν εχεις ηδη παρει διαζυγιο,αλλα καθε φορα που ι πρω ην τηλεφωνει για να παρει το παιδι για σκ,νιωθεις σαν να σου ερχεται εμετος,ενθυμουμενη την σωματικη και ψυχολογικη βια?

 5. isxioun k gia psixologiki via rota koinoniki leitourgo

 6. Βρισκομαι σε μια κατασταση ασκημη.Ο συζυγος μου χρονια με βριζει και με απειλει για την οποιαδποτε αιτια.Η κορη μου 30 χρονων τωρα με υποστηριζει αλλα και εκεινη εχει υποστει παρομοια βια απο τον πατερα της.Ειμαι 57 ετων νοικοκυρα και απολυτα εξαρτημενη οικονομικα.Κατα καιρους εχω συμβαλλει οικονιμικα στην οικογενεια μου απο την ρευστοποιηση 3 κληρονομιων στο ονομα μου.Θελω να ξεφυγω απο την κατασταση αυτη……

 7. PROSEYXI NA PAREIS DYNAMH APO TON THEO K NA BGEIS APO AYTH THN KATASTASH.ROTA GRAMES BOHTHEIAS SOS NA XEREIS TA DIKAIOMATA SOY.

 8. Πιθανον ο συζυγος μου κακοποιει σεξουαλικα εδω και χρονια την ενηλικη πια κορη μου.Δεν εχω αποδειξεις.

 9. eimai arravwniasmenh,nea,exupnh,petuxhmenh,morfwmenh kai omorfh opws lene.apo mia mikroterh polh,alla pleon apo ta 18 menw thessaloniki,kathe mera o suntrofos mou me meiwnei,fwnazei kai egw klaiw kai ta nevra mou den einai kala,,den exw th dunamh na fygw,tous dikous mou skeftomai kai ton kosmo…den antexw allo,thelw kapou na milhsw..exw xasei to xamogelo apo th zoi mou..egw pou hmoun panta h psixi ths pareas..

 10. [...] Βία: Γυναίκες σε απόγνωση [...]

 11. ειμαι 37 χρονων ανεργη και εχω προβληματα με τους γονεις μου. οσο ζουσα μαζι τους μου φερονταν ασχημα, μου κανανε ψυχολογικο πολεμο και το κακο ειναι οτι ακομη εχω προβληματα και χρειαζομαι βοηθεια. αναγκαστικα εχω επαφη μαζι τους αλλα δεν αντεχω αλλο.

 12. ειμαι 54 χρονών ,είμαι συνταξιούχος με 2 μεγάλα παιδιά υφίσταμαι ψυχολογική βία 35 χρόνια από τον σύντροφό μου πρώτα και μετ έπειτα συζυγό μου.Ζηλεύει πάρα πολύ , θέλει να με μειώνει ,με βρίζει, για όλα φταίω εγώ και φλερτάρει όταν αυτός θέλει μπροστά μου.Έχουν φύγει τα παιδιά ,η κόρη είναι παντρεμένη και ο γυιός σπουδάζει πήραμε σύνταξη και τα πράγματα είναι αφόρητα.Πήρα πρώτα εγώ σύνταξη και αυτός για να μην είμαι μόνη στο σπίτι πλήρωσε 9000 ευρω να εξαγοράσει το στρατο και να παρει σύνταξη. Πρίν 2 χρόνια όταν ήμουν σε υψηλόβαθμο πόστο στις ιδιαίτερες στιγμές μας μου περιέγραφε πως πήγε με μια π…..α και τι του έκανε .Εχει φυσικά τον τροπο να τα γυρίζει να με βγάζει στραβή κουφή τρελλή.Φέτος πήγαμε διακοπές δίπλα μας ήταν μια οικογένεια και η ανυπαντρη αδελφή , άρχισε να την φλερτάρει και ενώ αυτή ήταν στην αρχή αδιάφορη ,βρίζοντας εμένα άρχισε να ενδιδει και να έρχεται για μπάνιο ότι ώρα πηγαίναμε εμεις(μέναμε και στο ίδιο ξενοδοχειο)..Αδιαφόρησα στην αρχη ,του είπα να πηγαίνουμε ξεχωριστές ώρες για μπανιο αλλα αυτός ήθελε μαζί μου και να υπομένω αυτο το μαρτύριο.Πρέπει να σας πω φυσικά πως το φλερτ γίνεται καθε χρόνο στις διακοπές (εκτός της χρονιάς που είχαμε φτασει στα άκρα όταν έμαθα ότι με απατάει κιολας) και όποτε του κατσει.Δεν δεχεται τίποτα έιναι του μυαλού μου φαντασίες λέει.Η καθημερινότητα είναι κι αυτή πολυ δύσκολη.Δεν μπορώ να πάω πουθενά μόνη μου !!!! Ακόμα και στο σπίτι αν έχει ώρα να με ακούσει έρχεται να δει αν είμαι στο μπάνιο ή στη βεράντα.Το κινητό μου φύλλο και φτερο συνέχεια το ψάχνει όπως και το σταθερό. Ακόμα και στην εκκλησία γιατί καλημέρισα τον επίτροπο και θα καταλάβατε δεν έχουν τελειωμό αυτά .Πες και κάνω υπομονή και τα δέχομαι όμως ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΝΑ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!! Είμαι ωραία κυρία περιποιημένη με πολυ καλή πνευματική κατάρτιση ,πολυ έξυπνη και επικοινωνιακή Πράγμα που όλοι συγγενεις και φίλοι και τα παιδιά μου θέλουν τη γνώμη μου και όχι τη δική του.Είμαι καλή μαγείρισα ,καλη μητέρα και θέλω η εικόνα της οικογένειας να είναι άριστη .Δεν ξέρει κανεις τι τραβάω ,μόνο η αδελφή μου και τα παιδιά μου.Φυσικά του έχω ζητήσει κατα καιρούς να χωρίσουμε αλλά ούτε συζήτηση Έχω πολλά αλλά δεν θέλω να γεμίσω το χώρο σας Ευχαριστω που τα μοιράστηκα μαζί σας και αν έχετε κατι να μου πείτε θα το ακούσω με μεγάλη ανάγκη

 13. εχω απευθυνθει σε γυναικειες οργανωσεις αλλα δεν κανουν πολλα πραγματα. για βοηθεια στο σπιτι ή οικονομικη βοηθεια μου ειπαν ν’απευθυνθω σε κρατικη οργανωση, τωρα ομως ειναι η κριση και δεν περιμενω πολλα. τι θα μπορουσα να κανω? κανεναν καλο κοινωνικο λειτουργο ξερετε?

 14. Η ΒΊΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΦΥΛΟ ΘΥΤΗ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΟΣ.
  ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ.
  ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ή ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ή ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΕΤΗΣΙΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.
  ΟΛ’ ΑΥΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ.
  Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.
  ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ, ΑΠΛΑ ΕΝΘΑΡΥΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ Ε.Β.

 15. ειμαι μητερα ενος 2 χρονου κοριτσιου και ο πατερας της μας βριζει και τις δυο γιατι ειναι αρρωστος με την καθαριοτητα του σπιτιου και μας εχει χτυπησει και μας βαζει να μενουμε μονο στο παιδικο δωματιο και οταν λειπει μας πηγαινει στουσ γονεις μασ με αιτιολογια οτι δεν μπορω να κοιταξω το παιδι. οταν ερχεται η ωρα να παω σπιτι, μου πιανεται η καρδια και το στομαχι. επειδη ειμαι ανεργη και δεν εχω απο πουθενα εισοδηματα μονο το σπιτι που μενουμε ειναι δικο μου μπορειτε να με βοηθησετε στο διαζυγιο? ειμαι απο θεσσαλονικη.

 16. Είμαι 34, παντρεμένη, με ένα υπέροχο παιδάκι. Έχω υποστεί ψυχολογική κ σωματική βία και από πατέρα και από σύζυγο. Πήγα για 2 χρόνια σε οικογενειακή σύμβουλο-ψυχολόγο και στο χρόνο ένιωσα πως έκανα άλματα.Παρόλο που ο σύζυγος ήταν αντίθετος( ήρθε μόνο μία φορά ύστερα από παράκληση της γιατρού μου)είδα διαφορά στη συμπεριφορά του ( σαν να μην του άρεσε ιδιαίτερα που δυνάμωσα ψυχολογικά).Δυστυχώς λόγω οικονομικών προβλημάτων την έκοψα.Ήταν ό,τι χειρότερο έκανα.Τώρα όποτε “τον νευριάζω” με χτυπάει ή με σπρώχνει υποτιμητικά ή με φτύνει και το μετά? Νιώθω πως για όλα φταίω εγώ, μήπως τελικά πρέπει να πάρω φάρμακα και πολλά άλλα που νιώθουν πολλές από εμάς.Δεν τον μισώ.Τον αγαπώ για τις υπέροχες στιγμές και το υπέροχο παιδί που μου χάρισε.Σίγουρα κάπου φταίμε κ οι δύο.Αξίζει όμως η βία κ με τρόπο που να μην αφήνει σημάδια? Είναι σωστό να κατηγορώ τον πατέρα του παιδιού μου που είναι καλός προς το παιδί του? Αξίζει να ακούω ” καλά σε έκανε ο πατέρας σου και σε χτύπησε ” ενώ όταν είμαστε καλά αυτό να το βρίσκει ανεπίτρεπτο? Έχετε δει τα μάτια τους πως αλλάζουν όταν σε χτυπάνε?

  • πεγκυ ηλιοπουλου Says:

   εχεις χαμηλη αυτοεκτιμηση και καταστρεφεις τη ζωη σου.επισης δεν αγαπας τον εαυ το σου και ο συζυγοσ σου σε χρησιμοποιει για να του αναθρεψεις το παιδι.

 17. Είμαι παντρεμένη 2 χρόνια. Ο σύζυγος με χτυπούσε για ανούσια πράγματα π.χ. γιατί έκανα γρατζουνιές στον τοίχο με την ηλεκτρική σκούπα. Ένα από τα πολλά περιστατικά παράλογης βίας με κίνδυνο να αποβάλλω ήταν όταν έκανα καρδιοτοκογράφο στον 9ο μήνα. Μπήκε στο ιατρείο και έχοντας στην κοιλιά μου τα καλώδια του καρδιοτοκογράφου άρχισε να με χτυπάει στο κεφάλι και στα πόδια. Η αιτία ήταν ότι πήρε η μητέρα μου στην γραμματέα του ιατρείου (η οποία ήταν και φίλη μου) να ρωτήσει πότε θα γεννήσω. ΠΟλλές φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την γέννα άρχιζε φασαρίες και φώναζε μπροστά στο νεογέννητο. Κατά την διάρκεια της ανισσόροπης συμπεριφοράς του απετουσε να έχει στην αγκαλιά του το μωρό γιατί “ήταν δικό του”.Κάποια από αυτές τις ημέρες μπόρεσα να καλέσω την αστυνομία. Πήρα με την βοήθειά τους τα απαραίτητα και έφυγα. Απευθύνθηκα σε δικηγόρο, ο οποίος και με συμβούλεψε να βγάλω συναινετικό διαζύγιο γιατί δεν έχω να κερδίσω τίποτα με την αντιδικία. Το μόνο που θα καταφέρω είναι να ξοδέψω χρήματα. ¨Με ασφαλιστικά μέτρα που έγιναν πήρα την επιμέλεια. ¨Οχι ότι τον σταμάτησε αυτό να βρίζει εμένα και τους γονείς μου. Μάλιστα ο αδερφός του άρχισε να απειλεί ότι θα κινήσει γη και ουρανό να μου πάρει το παιδί και να μεγαλώσει με την μάνα του και τον αδερφό του. Η δε πεθερά έχει αξιώσεις από το παιδί λέγοντας ότι έχει δικαιώματα και βρίζει την μητέρα μου γιατί μένουμε προς το παρόν μαζί της. Σημειωτέον ότι από από τον Ιανουάριο 2013 που έφυγα από το σπίτι δεν έχει δώσει ούτε 50λεπτά για το παιδί λέγοντας ότι αφού μεγαλώνει με την μάνα μου να το πληρώνει αυτή.Δεν με πειράζει το οικονομικό, γιατί έχω τη δουλίτσα μου χωρίς να κάνω περιττά έξοδα και μπορώ και συντηρώ το παιδί μου. Ανησυχώ ιδιαίτερα, όμως, γιατί είμαι σίγουρη ότι όταν θα παίρνει το παιδί θα το διαβάλλουν εναντίον μου. Είναι πολύ μικρό (τώρα 1 χρονών) για να σηκώσει αυτό το μεγάλο βάρος των απωθημένων και του εγωϊσμού των μεγάλων. Είναι κρίμα για τα παιδιά, η πολιτεία να δίνει τόσα δικαιώματα σε τέτοιους ανθρώπους.Ήθελα να ξέρω αυτές οι απειλές του κουνιάδου και η παρανοϊκή συμπεριφορά του συζύγου πως θα σταματήσουν;Τι μπορώ να κάνω; Ποια υπηρεσία στηρίζει τις γυναίκες που δέχονται απειλές από τον σύζυγο και την οικογένειά του; Πήρα κάποια στιγμή τη γραμμή SOS χωρίς να πάρω απάντηση για τα ερωτήματά μου.

 18. Ασικογλου Ναυσικα Says:

  μακαρτι να πιανανε αυτες οι συμβουλες για μενα .. δεν εχω μια ο αντρασ μου ειναι αστυνομικος θα ανακαληψετε τροπους χρτυπιματος που δεν αφηνουν συμαδια , αν τολμησης να μιλησεις σε απειλουν οτι πασχεις απο ψυχολογικα προβληματα και σε απειλουν οτι θα σ παρουν τα παιδια .. ολοι η αστυνομια στην δουλια του ειναι με το μερος του κανεις δεν βοιθαει … δεν εχω φιλους δεν μας αφηνουν να εχουμε καπιον αοι γονεις πεθαναν και δεν εχω που να παω με τα τρια μου παιδια τα οπια πασχουν απο αυτισμο …. οταν περνης τηλ να μιλισισ με καπιον σε αυτα τα τηλ που δινετε σ λενε τα ιδια με της γραπτες συμβουλες … μακαρθι να ξερατε ποσον ειδον πραγματικες βιες μποροιυν νκαι μας κανουν … μακαρι να καταλαβενατε τον αληθηνο τρομο και την απογνωση μου .. σημερα εεστειλα τα μικρα μου να παιξουν κατω στον κυπο … με βουτηξε απο τα μαλλια και βοια μ πηγενε το κεφαλι περα δοθε μ πιεσε το κεφαλι πανω στα μαξιλαρια για να μην ανασενω μια που εχω προβληματα αναπνευστικου .. με ελεγε σαβουρα καριολα και πολλα αλλα γιατι τ εοιπα οτι τα παιδια εχουν αναγη απο τρυφεροτητα και αν μπορουσε εστω να κατσει μαζι τους 10 λεπτα να νιοσουν και αυτα καλα … με εφτυσε σρτα μουτρα μ εκανε τα παραπανω και με απειλησε οτι αν φαω κατι απο αυτα που υπαρχουν στο σπιτι του θα με σκοτοσει … βρειτε μια λυση εσεις .. δεν εχω σπιτι αλλου δεν υπαρχουν λευτα δεν εχω οικογενεια να με βποιθιση δεν εχω τιποτα …. η λυση μου … κλεινω το στομα το βουλωνω και παλευω να μεγαλωσω τα μικρα μου .. μακαρι να ειχα λευτα μακαρι να μπορουσα να φυγω αλλα αακομα και να φυγω που θα κανω τα ειδικα μαθηματα τον παιδιον μου πως θα τα πληρονο πως θα πηγενουν σχολιο ? πως πως … δεν σας τα λεω αυτα για να μ δωσετε κατι .. απλα καθε κουμπι που παταω στο πληκτρολογιο ειναι και μια ανασα μου .. μακαρι να πεθενα αλλα ο φοβος μην μεγαλωσουν τα παιδια μου μ αυτο τ τερας με κραταει ζωντανη …. ευχαριστω

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: